EM Bokashi je smješa dobijena aktivacijom efektivnih mikroorganizama™ EM-1® uz pomoć EM keramičkog praha® u melasi, vodi i pšeničnim mekinjama. EM-1® predstavlja matičnu kulturu efektivnih mikroorganizama™ koju čini mješavina fotosintetskih, bakterija mliječne kisjeline i kvasaca. Sprječava truljenje i uspostavlja proces fermentacije – vrenja.
Namjena:
-
Recikliranje ostataka hrane i organskog otpada
-
Pospješivanje procesa kompostiranja
-
Dopunska prihrana za biljke
-
U posipu za kućne ljubimce
-
Za probiotsko baštovanstvo
Primjena i doziranje:
-
Recikliranje ostataka hrane. Dodati jednu šaku Bokashija na svaku novu količinu otpada od hrane i zatvoriti poklopac kompostera.
Nakon popunjavanja, komposter ostaviti da stoji oko dvije nedjelje na sobnoj temperaturi radi uspostavljanja procesa fermentacije. Ovako fermentisanu masu ukopati u baštu ili oko drveća i prekriti slojem zemlje od 25 – 30 cm, čime se proces kompostiranja završava. Dobijeni kompost je veoma koristan za biljke i one ga kao takvog brzo usvajaju.
-
Popravljanje karakteristika zemlje za saksije. Dodati 1-2 % Bokashija na ukupnu količinu zemlje.
-
Pospješivanje procesa kompostiranja. Dodati 400 gr. Bokashija na svakih 10 m3 biljnog otpada.
-
Posip za domaće životinje. Dodati 1-2 šolje Bokashija u svježi posip u cilju produženja trajanja, prirodne dezinfekcije i neutralizacije neprijatnih mirisa. Ponoviti po potrebi.
-
Probiotsko baštovanstvo. Posipati oko biljaka po vlažnoj podlozi dva puta mjesečno u toku sezone rasta.
Preparat nije samozapaljiv, nije eksplozivan i nije opasan za ljude, životinje, biljke i okolinu te ga nije potrebno posebno označavati.