Q & A

Za one koji koriste EM proizvode po prvi put, postoje mnoge nedoumice…
Vjerujemo da će kroz često postavljana pitanja i odgovore dio nejasnoća biti otklonjen.

P: Šta je EM?

O: EM je skraćenica za efektivne mikroorganizme, a to je generativna grupa korisnih mikroorganizama. Riječ je o višenamjenskim proizvodima koji se uglavnom sastoje od bakterija mliječne kisjeline i kvasaca koji se gotovo svakodnevno koriste u ljudskoj ishrani. EM su potpuno prirodni preparati, ne sadrže genetski modifikovane organizme i korisni su za ljude, životinje i biljke.

P: Od kada postoji EM tehnologija?

O: Originalna japanska EM tehnologija postoji više od 30 godina i primjenjuje se u oko 150 država svijeta. Do danas nije zabilježen niti jedan slučaj neželjenog dejstva primjene na živa bića, a o blagodetima upotrebe za ljude, životinje i biljke postoje brojni primjeri, naučni radovi i studije slučaja.

P: Da li EM preparat treba čuvati u frižideru? Koliki je rok trajanja?

O: Ne treba ga čuvati u frižideru. To je zato što u EM-u postoje bakterije koje zaustavljaju aktivnosti kada se skladište na mjestima ispod 150 C, i potrebno je vrijeme da one ponovo počnu da “rade”. Proizvod treba čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu. Rok trajanja je označen na deklaraciji, a nakon otvaranja preporučuje se da se iskoristi u roku od 15 dana.

P: Istekao je rok trajanja označen na ambalaži, da li se EM preparat može i dalje koristiti?

O: Otvorite poklopac i provjerite sadržaj. Ukoliko se ne osjeti neprijatan miris, proizvod se može normalno koristiti. U suprotnom, ne treba ga koristiti kao rastvor, nego po mogućnosti, dodati manji dio “svježeg” EM preparata i uliti ga u slivnik.

P: Na dnu flaše sa EM preparatom ima neki talog, da li je sigurno za korišćenje?

O: Nema uticaja na upotrebu. Ono što se skuplja na dnu flaše je gusti metabolit mikroorganizama i supstrat (hrana). Molimo Vas, lagano protresite prije upotrebe.

P: Po površini tečnosti u flaši pojavile su se bijele “ljuspice” - da li je sigurno za korišćenje?

O: Nema uticaja na upotrebu. To su uglavnom kvasci – vrsta mikroorganizama koji preferiraju vazduh, a on se nalazi u prostoru između zatvarača i tečnosti. Molimo Vas, lagano protresite i koristite.

P: Moje dijete je slučajno popilo malo EM preparata, šta da radim?

O: Ne brinite, EM je bezopasan za ljude. U EM preparatu sadržani su mikroorganizmi korisni za ljudska bića, uključujući one koji se koriste u ishrani. Osim toga, svi materijali koji se koriste u proizvodnji su potpuno prirodni, a hemijski sintetizovani uopšte se ne koriste. Nije potreban poseban tretman.

P: Zašto za razblaživanje EM proizvoda treba da koristimo vodu bez hlora?

O: Hlor se dodaje vodi “iz slavine” u svrhu sterilizacije od opasnih mikroorganizama kakva je npr. Escherichia coli. Međutim, hlor će uništiti i dio dobrih bakterija koje su u EM-u i usporiti njihov “rad”. Zato, ako ćete da koristite vodu koja je hlorisana, molimo Vas da je ostavite neko vrijeme u posudi (po mogućnosti 24 časa) prije pravljenja rastvora sa EM -om.

P: Zašto moram potrošiti rastvor EM-a i vode u roku od 2-3 dana?

O: Razblaživanjem EM-a sa vodom, njegova funkcija postaje aktivna, i potrebna je dodatna količina hrane za opstanak. Kada se takav rastvor primijeni na neki prostor gdje će nečistoće ustvari biti njihova hrana, oni dalje nastavljaju da žive i tako ga pročišćavaju… S druge strane ako ostanu u rastvoru (flašici) mikroorganizmi će vrlo brzo ostati bez hrane i uginuti. To je razlog zbog kojeg neiskorišćeni rastvor EM -a i vode treba uliti u ispusni otvor – slivnik, gomilu za kompostiranje i sl.

P: Zašto je EM preparate poželjno koristiti u kontinuitetu?

O: Sa svakim novim tretmanom prostor se sve više obogaćuje korisnim mikroorganizmima… Tako se vremenom smanjuje količina potrebna za uspostavljanje ekološke ravnoteže.

A kad se ta ravnoteža uspostavi, nakon toga je potrebno samo njeno održavanje uz mnogo manju primjenu EM-a.