Šta je EM Tehnologija

Blagotvornu kombinaciju efektivnih mikroorganizama™ otkrio je i zaštitio dr Teruo Higa (Okinava, Japan) kome je razvoj EM tehnologije™ donio brojna priznanja i veliki međunarodni ugled. Nakon više od 30 godina, danas se EM Tehnologija primjenjuje u oko 150 zemalja svijeta, a u nekima je usvojena kao državna strategija za ekološki uzgoj, proizvodnju zdrave hrane i zaštitu životne sredine.
EM je kompleks od oko 80 probiotika – prijateljskih mikroorganizama (lakto bakterije, fotosintetske bakterije, kvasci i drugi prirodni mikroorganizmi) koji u sinergiji (međusobnom prožimanju najboljih svojstava svih sastojaka) djeluju antioksidaciono i dezinfekcijski.

Efektivni mikroorganizmi mogu neutralisati štetno djelovanje teških metala, radijacije, elektromagnetnog zračenja, pa samim tim nezdravu i ekološki neprihvatljivu materiju, pretvoriti u kvalitetan i koristan eko-sistem, a sve to uz jednostavnu primjenu.
Bakterije mliječne kisjeline vrenjem razgrađuju organske materije i sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama, a fotosintetske bakterije štetne gasove (amonijak i sumporvodonik) pretvaraju u prijatne mirise, dok kvasci proizvode bioaktivne supstance – hormone i enzime. Ova sinergija suzbija truljenje i podstiče proces fermentacije, a veoma je korisna za tretiranje otpada (deponije, kontejneri, hotelski i drugi otpad…), mulja (stajaće i otpadne vode, kanalizacija i dr.) i životinjskog izmeta (farme, štale/staje…).

Proizvodi na bazi efektivnih mikroorganizama imaju široku primjenu u:

  • Agrikulturi
  • Stočarstvu
  • Reciklaži vode
  • Akvakulturi
  • Zaštiti životne sredine
  • Zdravlja ljudi

Ovih šest oblasti djelovanja simbolički je predstavljeno krugovima u zaštitnom znaku EM Tehnologije.

Za više informacija posjetite: www.emrojapan.com (EM Research Organization)