Pečenje hljeba uz korišćenje efektivnih mikroorganizama (EM) zdravija je metoda za proizvodnju ukusnog i hranljivog dodatka prehrani. EM pospješuje rad i razmnožavanje kvasca i na taj način poboljšava tijesto. Hljeb pečen sa EM-om intenzivnijeg je ukusa i duže traje ako se pravilno čuva. Još jedna prednost upotrebe EM-a pri pečenju hljeba je to što efektivni mikroorganizmi razgrađuju nesvarljivi fitin (engl. phytin), koji vezuje kalcijum, gvožđe i cink i sprečava njihovu apsorpciju u tijelu. Efektivni mikroorganizmi takođe proizvode vrijedne aktivne sastojke, kao što su vitamini, elementi u tragovima, aminokiseline i enzimi, tokom fermentacije, koji dodatno obogaćuju hljeb.
Recept za EM hrskavi hljeb
- 350 g pšeničnog brašna tip 550
- 150 g raženog brašna tip 1150
- 240 ml tople vode
- 10 g svježeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica meda
- 1,5 kašika EM npr. EM-1 ili Bio EM Bright
- 2 kašike bijelog vinskog ili jabukovog sirćeta
- 100 g prirodnog jogurta
- eventualno 1 kašičica začina za hljeb
Rastvorite kvasac u toploj vodi i dodajte med. Stavite sve sastojke u veliku zdjelu i pomiješajte. Mijesite smjesu 3–5 minuta, dok se ne formira glatko tijesto. Zatim prekrijte lanenom krpom ili kuhinjskim ubrusom i ostavite da se diže na toplom mjestu cca. sat i po. Po isteku vremena stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i preklopite nekoliko puta. Zatim stavite u kalup za pečenje i isijecite oštrim nožem. Stavite tijesto u zagrijanu rernu (gornja/donja 240°C) i pecite cca. 50 minuta. Gotov EM hljeb izvadite iz rerne i kalupa za pečenje i ostavite da se ohladi.
Uživajte u obroku!
Nutritivne vrijednosti na 100 g: 228 kcal; 1,2 g masti; 45,2 g ugljenih hidrata; 6,9 g proteina; 1,7 g soli
Video:
Izvor:
EMRO EHG Deutschland GmbH