Komercijalni enzimi vs efektivni mikroorganizmi (EM)
Često u laičkoj javnosti dolazi do zabune, pa se neke vrste „komercijalnih“ enzima slučajno ili namjerno poistovjećuju sa mikroorganizmima EM Tehnologije.
„Komercijalni“ enzimi sadrže vrlo nisku koncentraciju kojom djeluju na supstrat, u poređenju sa enzimima koji se prirodno proizvode pomoću EM-a. „Komercijalni“ enzimi jednom oksidiraju hemijsku reakciju, a zatim se ispiraju. Pored toga, oni ometaju mikrobiološku ravnotežu sistema i moraju se stalno dodavati u velikim količinama da bi se postigao trajni efekat. Za razliku od toga, mikroorganizmi EM-a se regenerišu sami i dovode do ekološke ravnoteže sredine u koju se inokuliraju.
Pored toga, kada hemijska aktivnost komercijalnih enzima prestane, oni često iza sebe ostavljaju zagađujuće materije. Ovo nije slučaj i sa efektivnim mikroorganizmima (EM) koji razgrađuju COD “rušeći” organski otpad u njegova sastavna prirodna jedinjenja kao što su voda i (prirodni) gasovi. I kada je u pitanju opseg pH vrijednosti i temperature u kojima djeluju, tu je takođe prednost na strani EM u odnosu na komercijalne enzime.