EM Probiotik za pčele

Za informacije o cijenama proizvoda, molimo da nas kontaktirate.

Napomena: Za pčelarska udruženja i organizacije poseban dogovor.

Što je to što nedostaje vašim pčelama?

Probiotički proizvod za zaštitu pčela i pčelinjaka, baziran na originalnoj EM Tehnologiji™ prof. Terua Hige
(Japan)

Kao mnogi drugi živi organizmi na našoj planeti, i pčele imaju svoje mikrobe oko/na i u sebi. Oni im pomažu da izdrže veoma turbulentne promjene koje se dešavaju u njihovom okruženju. Moramo razmišljati o mikrobima i pčelama, ne kao posebnim organizmima, već kao jednom super-organizmu. Kroz dugo vrijeme postojanja pčele su razvile svoj prirodni odbrambeni mehanizam od bolesti štetočina. Ali danas, njihovo okruženje se mijenja brže nego što se same pčele mogu prilagoditi. Pesticidi, klimatske promjene, zagađenje vazduha i zemljišta čine život pčela kraćim i težim nego ikad. Moderno pčelarstvo je, takođe, vrlo zahtjevno – koristimo sve više pčelinjih proizvoda, zanemarujući stvarne potrebe naših pčela. Propolis, apitoksin, higijensko ponašanje i drugi zaštitni mehanizmi pčela u tim okolnostima nisu dovoljni i mi moramo pomoći pčelama.
EM PROBIOTIK ZA PČELE onemogućava preživljavanje „loših“ mikroorganizama ne samo u okolini, već i u samom organizmu pčela. EM™ (efektivni mikroorganizmi™) pomažu pčelinjim enzimima da probave i fermentiraju hranjive materije, a pored toga poboljšavaju ćelijske funkcije pčela na mnogim nivoima – od probavnog do imunološkog sistema.

EM PROBIOTIK je potpuno bezbijedan za pčele zbog svog sastava i prirodnih organskih jedinjenja. Proizvod ne sadrži GMO (genetski modifikovane organizme), a osim za pčele, potpuno je siguran za ljude, životinje i biljke. EM PROBIOTIK ZA PČELE je u skladu sa propisima Evropske Komisije za proizvode koji se mogu koristiti u organskoj poljoprivredi. Različite koncentracije EM-a od 100% do 1% nisu pokazale nikakve nuspojave pa se može sigurno koristiti u bilo kom rastvoru sa vodom. Međutim, iz razloga ekonomičnosti, predložene koncentracije za praktičnu upotrebu izračunate su kao najisplativije.

EM PROBIOTIK ZA PČELE ima veoma dobar učinak na količinu i kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda. Društva su aktivnija i energičnija, sakupljaju više nektara i polena a povećava se i učinak matica. Sprečava razvoj bolesti, kao što su bolesti crijeva i unutrašnjih organa Nozemoza (N. apis i N. ceranae). Štiti sluzokožu crijeva pčela, obogaćuje ih korisnom mikroflorom, a time pospješuje proizvodnju antibakterijskih tijela protiv uzročnika crijevnih bolesti. Ako se zajednice razbole Nozemozom, sprječava crijevne poremećaje kod pčela i njeno dalje širenje. Proizvod smanjuje pojavu Varoze, zato što je njegova pH vrijednost oko 3,5. U takvim uslovima Varroa destructor teže opstaje. Proizvod ne ubija Varrou, ne uništava je, ali čini hranljive sastojke nedostupnim, a pčelama daje dodatnu imunološku snagu da se izbore sa ovim opakim parazitom. Redovnim korišćenjem EM-a prevenira se pojava američke i evropske kuge kao i bolest krečnog legla. EM PROBIOTIK smanjuje pojavu voskovog moljca (Galleria mellonella L. i Achroea grisella) tako što onemogućava da se u vosku pojavi gljivica koja privlači moljce. Stabilizuje koloniju koja je oslabila tokom zime; poboljšava opšte stanje pčela i preživljavanje; pčele su otpornije na bolesti i štetne učinke pesticida. Primjenom EM PROBIOTIKA smanjuje se potreba za korišćenjem farmakoloških sredstava, a nakon primjene istih pomaže pčelama da obnove svoje prirodno stanje.

EM PROBIOTIK je moguće primijeniti na više načina, i to: Prskanjem. Umjesto upotrebe dimilice za umirivanje, pčele možete isprskati rastvorom EM PROBIOTIKA i vode svaki put kada radite u vašem pčelinjaku. Na ovaj način postižete dva cilja istovremeno – smirujete svoje pčele na prirodan način, bez nuspojava i obogaćujete košnice korisnim mikroorganizmima. Rastvor bi trebao biti od 5% EM PROBIOTIKA i 95% (nehlorisane) vode. Ako je voda hlorisana ostavite je u ž otvorenoj posudi najmanje 24h. Možete slobodno koristiti i veći postotak EM-a, jer to ima smisla posebno u slučaju kada se pojavi neka bolest. Isprskajte cijelu košnicu iznutra kao i leto; slobodno prskajte po pčelama. Otvoreno leglo, prskajte na udaljenosti od 30 cm i većoj (da se ne bi poremetila temperatura), finim mlazom u vidu pare. Dobro bi bilo da se cijeli pčelinjak isprska ovim rastvorom najmanje dva puta godišnje – na početku i na kraju sezone iz razloga dezinfekcije. U vodi za piće. Bez obzira na to koji tip pojilice koristite, možete dodati 2-3% EM PROBIOTIKA u vodu tokom cijele sezone. Na ovaj način osiguravate dobar kvalitet vode za svoje pčele. U šećerni sirup dodajte 2,5% EM PROBIOTIKA ZA PČELE. Time pH vrijednost sirupa postaje vrlo slična pH vrijednosti meda. To je istovremeno stimulativno i ukusno za pčele. U slučaju bolesti povećajte rastvor na 5%.
Više od 5% EM rastvora moglo bi promijeniti ukus sirupa, i pčele bi ga zbog toga mogle prestati uzimati. EM će pomoći pčelama da probave šećerni sirup s manjom potrošnjom energije, a manje će koristiti i svoje (pčelinje) enzime. Takođe, EM će smanjiti oksidacioni stres koji nastaje kao posledica uzimanja
hrane sa visokim sadržajem šećera. EM se može koristiti u običnom i invertnom šećernom sirupu. Dodajte 2,5% EM PROBIOTIKA ZA PČELE u šećerne pogače. To će poboljšati njihov kvalitet, ali i zdravlje pčela.

Za pripremu šećernog sirupa i pogače, potrebno je držati temperaturu ispod 38°C (najbolje oko 30°C) kada se dodaje EM PROBIOTIK. Više temperature mogu značajno smanjiti efikasnost EM-a (efektivnih mikroorganizama).

Sirupi i pogače sa EM PROBIOTIKOM su stabilniji i mogu trajati duže nego bez EM-a. Higijena tokom rada s košnicama je vrlo važna. Koristite rastvor od 10% EM PROBIOTIKA sa vodom za namakanje ili prskanje alata/opreme nakon završetka rada. To će značajno umanjiti mogućnost kontaktnih prenosa loših mikroba.