EM Bokashi

EM Bokashi je smješa dobijena aktivacijom efektivnih mikroorganizama™ EM-1® uz pomoć EM keramičkog praha® u melasi, vodi i pšeničnim mekinjama. EM-1® predstavlja matičnu kulturu efektivnih mikroorganizama™ koju čini mješavina fotosintetskih, bakterija mliječne kisjeline i kvasaca. Sprječava truljenje i uspostavlja proces fermentacije – vrenja.

Namjena:

  • Recikliranje ostataka hrane i organskog otpada
  • Pospješivanje procesa kompostiranja
  • Dopunska prihrana za biljke
  • U posipu za kućne ljubimce
  • Za probiotsko baštovanstvo

Primjena i doziranje:

  • Recikliranje ostataka hrane. Dodati jednu šaku Bokashija na svaku novu količinu otpada od hrane i zatvoriti poklopac kompostera.
    Nakon popunjavanja, komposter ostaviti da stoji oko dvije nedjelje na sobnoj temperaturi radi uspostavljanja procesa fermentacije. Ovako fermentisanu masu ukopati u baštu ili oko drveća i prekriti slojem zemlje od 25 – 30 cm, čime se proces kompostiranja završava. Dobijeni kompost je veoma koristan za biljke i one ga kao takvog brzo usvajaju.
  • Popravljanje karakteristika zemlje za saksije. Dodati 1-2 % Bokashija na ukupnu količinu zemlje.
  • Pospješivanje procesa kompostiranja. Dodati 400 gr. Bokashija na svakih 10 m3 biljnog otpada.
  • Posip za domaće životinje. Dodati 1-2 šolje Bokashija u svježi posip u cilju produženja trajanja, prirodne dezinfekcije i neutralizacije neprijatnih mirisa. Ponoviti po potrebi.
  • Probiotsko baštovanstvo. Posipati oko biljaka po vlažnoj podlozi dva puta mjesečno u toku sezone rasta.

Preparat nije samozapaljiv, nije eksplozivan i nije opasan za ljude, životinje, biljke i okolinu te ga nije potrebno posebno označavati.